(S3) Elite JAPAN - Ádi, Zoli, Máté

2021.02.06

Csillaghullás Japánban!

Ez a címszó rendkívül jól passzol az Elite Liga hétvégi futamára. Ádivettel (Williams) ismét megnyerte az időmérőt viszont Lacival (Mercedes) összeütköztek a Q1-ben és a játéktól kapott egy 5 rajthelyes büntetést, így csak a 6. helyről rajtolhatott. Loadmax (Williams) Enosz (Mercedes) Gonosz (Alfa Romeo) és Vortex (Ferrari) is hibázott vagy éppen balesetbe keveredett, mindannyian dobogóra esélyesek voltak. Ádivettel így, a riválisainak szerencsétlenül alakuló futamot könnyen behúzta. Mögötte érkezett a kétszeres bajnok Zoli (Alfa Romeo). A dobogó legalsó fokára Mateking (Red Bull) állhatott fel, akinek ez volt az első dobogója a ligában.

Ádivettel 3 Főfutamból 3-at nyert, így dominál eddig a bajnokságban.

"Az időmérőn a Q1-ben volt egy kontaktom Fekete Lacival, ahol az történt, hogy ő jött ki a boxból én pedig gyors körön voltam és sajnos befékezett előttem. Én nem haragszom Lacira, nyilván új a ligában és még tapasztalatra van szüksége. A Főfutamon jól kaptam el a rajtot a 6. helyről és fel tudtam jönni a harmadik helyre. Ezután volt egy kis csatánk Enosszal, de szerencsére sikerült megelőznöm őt. A biztonsági autós újraindítás után Enosz belém jött és megpördült, de az ütközésnél nem volt mellettem. A Káoszfutamon nem bírtam elég gyorsan feljönni Vortex mögé és így nehéz volt felzárkózni. Miután el tudtam menni Vortex mellett, Enosz többször is leterelt a pályáról ami szerintem egyáltalán nem volt fair. Nagyon jó volt a hétvége, gratulálok mindenkinek. (Szerk: a versenybíróság döntést hozott ez ügyben. Nem büntetik Enoszt így a Káoszfutamon ő győzedelmeskedett.)

Zoli egyik szeme sírhat míg a másik nevethet. A Főfutamból remekül jött ki és nagyon jó tempót is sikerült autóznia. A Káoszfutamon viszont már nem volt ilyen szerencsés, hiszen néhány kanyar után összetörte az autóját.

"Őszintén szólva még vasárnap állítottam az autó beállításain a verseny előtt és nagyon izgultam, hogy működni fog-e, de működött. Jó érzés volt újra a dobogón állni. Mi a célom? Hát első biztos nem leszek soha Ádivettel miatt :D ő szinte átrepül az egész pályán. De a többiekkel jó csaták elé fogok nézni és majd eldől, hogy hányadik helyre tudok odajutni. Szerintem Gonosszal elég jó a viszonyunk, igaz nem beszélünk sokat a verseny közben, de szerintem ez így pont jó,  legalább mind a ketten tudunk koncentrálni a versenyre. Vortex-xel az 1.-es szektorban nagyon jót mentünk,  azt hittem meg tudom előzni, de ez nem volt lehetséges, mert nem volt elég ers-em hozzá, és mikor az 1-es szektor végére értünk láttam, hogy nem fogom tudni betenni elé az autót, így inkább lelassítottam és besoroltam mögé. Mikor a safty car vége volt, sajnos egy nagy baleset volt az 1. kanyarban. Amikor én értem oda megláttam egy rést, ahol pont el tudok menni, így a 2. helyet megtudtam szerezni. Ezt követően egész jól tartottam a tempót Matekkingel szemben, amire én nem számítottam."

"A Káoszfutamon egy nagy balszerencse részese voltam és sajnos a többiek is. Ott az történt, ugye én minden indulásnál bekapcsolt overtake-el indulok el majd az első kanyarnál kikapcsolom. Na most ezt elfelejtettem és ennek hála lecsúsztam nagyon az ívről így az 1-es szektor bal nyújtott kanyarja előtt lesodródtam a fűre. Mikor vissza tértem a pályára tiszta fű volt a kerék, meg ahogy a felvételemen láttam még akkor is be volt kapcsolva az overtake és ennek köszönhetően kipördült a hátsó kerék. Pedig épp, hogy csak nyomtam a gázt. Bele csapódtam a falba, majd vissza pördültem a pálya közepére. Innen szeretnék elnézést kérni a többiektől, akik a baleset részesei voltak. Próbáltam megfogni, de ez nem volt lehetséges. Figyelmetlen voltam, hogy nem néztem az overtake gombot. Sajnálom. " - kért elnézést a kétszeres bajnok.

Mateking (Red Bull) először állhatott a dobogón, de egy biztos, nem utoljára. Zolihoz hasonlóan ő is nagyon rég várt már erre a pillanatra.

"Számomra a Japán nagydíj volt ebben a szezonban az eddigi legjobb hétvégém, az időmérőn rossz helyen végeztem, de a Főfutamon igaz némi szerencsével is, de meglett a dobogóm. A Káoszfutamon is jó helyen értem be szóval az is jól sikerült. Bahrain nem alakult valami jól nekem, sokszor az én hibám miatt is. Nagyon örültem a dobogómnak és már nagyon vártam, mert sokszor közel voltam hozzá, csak pont nem sikerült. A szezon végén a 3.-4. helyen szeretnék végezni, nehéz dolgom lesz, de hiszek magamban. Kanadában gyors vagyok szerintem, szóval dobogós helyezést várok megint és, hogy Porival másodikak maradjunk a csapat bajnokságban." - fejezte be értékelését a tabella negyedik helyezettje.

Gratulálok a dobogósoknak. Sok sikert kívánok nektek a bajnokságban és a ligában. Vajon legyőzi valaki Ádit a Kanadai Főfutamon vagy ismét a Williams pilótája diadalmaskodik?

Ezekre a kérdésekre választ kapsz Vasárnap 18:00-kor kezdődő élő közvetítésünk alatt, melyet a TRUST Liga hivatalos YouTube csatornáján találsz.

Szécsi Árpád