(S3) Assist JAPAN - TomiTA, Pori, Luigi

2021.02.04

Zsinórban 5 győzelem TomiTA neve mellett, de a Káoszfutamon megszakadt a sorozat. A Ferrari ifjú pilótája 5/5-el kezdte a szezont, de a hétvégén Billy a Káoszfutamgyőzelmével ellopta a showt.

TomiTA először kapott ki időmérőn és futamon is az Assist ligában.

Száraz körülmények között kezdődött az időmérő, de szemerkélő esőben ért véget. Lambo először indulhatott a pole-ból a ligában. A Főfutam egészére esőt jósoltak, viszont a futam végére felszáradt a pálya és a SC miatt egyberázodott a mezőny, ami izgalmas utolsó körökre adott lehetőséget.

TomiTA győzött, Pori az ő nagy ellenfele ért be mögötte, míg Luigi lett a harmadik.

"Jó volt a futam, élveztem a változó körülményeket. Szeretem az esőt és szerintem ennek is köszönhetem a győzelmet, ugyanis ezen a pályán hét közben Pori (Red Bull) és Lambo (Ferrari) is gyorsabb volt, szóval összegezve elégedett vagyok. A 130R előtti egyenes, ahol megelőztem Porit esőben azt nagyon élveztem, nagyon nehéz volt, de ettől volt izgalmas. A Káoszfutamon elsőnek a 4-es kanyarban ráraktam a rázókőre és felúszott az autó így a falba kötöttem ki, de szerencsére nem sérült az autóm illetve pont, amikor végeztem a kerékcserével a boxban pont akkor jött a Safety car és szintén visszaestem a sor végére."

TomiTA a csapattársáról is ejtett néhány szót.

"A csapattársammal való viszony... Hááát.... na jó, viccet félre téve. 😋Nagyon jó szerintem! Ugye szombaton versenyzünk együtt vasárnap meg együtt közvetítjük az Elit liga futamát, amit szintén nagyon élvezek. Szerintem teljesen jó a kapcsolatunk, próbálok neki segíteni, amiben tudok. A Kanadai nagydíj lesz a következő futam. Szeretem a pályát, jó pálya, de szerintem a féktávok nehezek nekem legalábbis azok. Remélem jó tempót találok szombatra és megint a pódium tetejére tudok állni.....Köszönöm,Gracias! Forza Ferrari! 🏎️"

Pori nem találja egyszerűen az ellenszerét Tomi teljesítményének. Egy kisebb fricska lehet ez Pori számára hiszen Tomi a mondhatni második hazai futamán megverte őt, így Kanadában ezt Pori szeretné megbosszulni.

"Nagy reményekkel vártam a szombati Suzukai futamot Japánban a felkelő nap országában. Mivel úgy éreztem, hogy meg tudom szorongatni Tomit az általam nagyon kedvelt pályán. Sajnos rengeteg dolog hátráltatott. Először is nem figyeltem. Az hittem, hogy 18 perces időmérő lesz 3 piros gumit elhasználtam mire rájöttünk Danival, a csapattársammal, hogy ez csak a Q1 volt. Mindegy használt gumin teljesítettem a Q2-t sikerült bent maradnom, majd ugye jött a szokásos Q3. Még nem futottam mért kört, mert csak egy gumim volt, kidobott a server, mire visszacsatlakoztam, mindössze 3 és fél perc volt. Ez még nem volt elég hiszen szemerkélő esőben hajtottam a pályára 2 mért körre tankoltam, mert nehezen tudtam volna ilyen időben felmelegíteni a softot. Szó szerint kinyomtam szegény Hondának a szemét, és az első mért köröm azt hiszem a 4. helyre volt elég, majd elmentem még 1 körre és két lila szektor után meglepetésemre Lambo (Ferrari) mögé sikerült kvalifikálnom magam mindössze 1 tized hátránnyal a 2. helyre. Sajnos szertefoszlottak a győzelmi esélyeim, amikor kiderült, hogy majdnem a futam végéig esőben kell versenyezem. A rajtom jól sikerült, Lambòt sikerült picit lerajtolnom és az élre álltam ugyan és sikerült pár körig Tomit tartanom, de tudtam, hogy gyorsabb lesz esőben. Miután megelőzött, tartottam magam a kötelezőhöz. Megbecsültem, ami maradt, örültem a második helynek! A Káoszfutamon magam sem tudom, hogy történt, egy biztos a futamgyőzelem itt sajnos ott ment el, hogy Tomival egyszerre mentünk ki a boxba. A fékpontnál Tomi belém csúszott és tört is a szárnya sajnos, de megállok és másodpercekig csak álltam mire futott egy szerelő felemelni a kocsit, szóval ott sokan elmentek. Stabil tempót mentem ugyan, de többen is kipottyantak előlem, egyszer csak újra a 2. helyen voltam. Sancit (Mclaren) nagyon sajnáltam, mert megérdemelte volna a győzelmet és rosszabb nincs, mint utolsó körben eldobni a vasat. Csapattársa Billy pedig - ugyan utolértem az utolsó körben -, de jól védekezett és megérdemelte a győzelmet, grat innen is! Billy nagyot lépett előre tempóban, ezen a héten látszott legjobban. "

Luigi amióta megverte Porit a Heligo bajnokságban a Season 2-ben, azóta viszont nem tudott Pori előtt végezni egy futamon se. Azonban a Japánban nyújtott teljesítményével elégedett lehet, miután úgy állt fel a dobogóra, hogy a verseny egy bizonyos pontján ez elképzelhetetlen volt.

"Nagy reményekkel érkeztem Suzuka-ba, nekem ez az egyik nagy kedvenc pályám és már az előző szezonban is jó volt a teljesítményem itt. Az már a hétköznapi edzéseken is világos volt, hogy nagyon erős versenytempót hozunk Szemivel együtt, szerintem nyugodtan állíthatom, mi voltunk az egyik legerősebb csapat ezen a hétvégén a Mclaren-nel egyetemben, a "nagyok "után. Az időmérő jónak mondható volt, elégedett voltam a 4. rajtkockával. Aztán a rajt után buktam egy pozícióit Sancival szemben, de nyugodt voltam hiszen egy hosszú és esős futam volt előttünk így tisztába voltam vele, hogy még bármi történhet és történt is . Már a 3. helyen autóztam a jó tempónak, óvatos vezetésnek és persze az előttem megcsúszóknak köszönhetően, addig amíg utolértem Fekete Lacit (Mercedes), aki addigra már körhátrányba volt és kapta a kék zászlót. Mentem mögötte türelmesen bízva abba hogy majd a 130R előtti egyenesben elenged vagy utána a célegyenesben. Hát nem így történt, a 130R előtt nem engedett el viszont a kanyarban lecsúszott az ívről, így teljesen mögé értem, és nem tudom mitől vezérelve mikor mellé értem behúzta az autót elém, hogy enyém legyen az ideális ív, de ez már késő volt így ütközünk. Elmondhatatlanul mérges voltam, még a futam feladásán is gondolkoztam egy pillanatig, de aztán csak a boxba kormányoztam az autót, kerék és szárnycsere aztán nyomtam, ahogy tudtam. Egyébként még azért is bosszantott ez az eset, mert egy hasonló már történt pont az is Lacival Mexikó-ban, ott szerencsére elkerültük az ütközést, de majdnem felrakott a falra. Természetesen ezt is és azt az esetet is megbeszéltük utána, nem maradt tüske senkiben, és anno én is kezdtem valahol tapasztalatlan és lassabb voltam a többieknél, biztos okoztam nekik fejfájást én is. Összességében 3. lettem mindkét futamon úgyhogy nem lehet okom panaszra, egyedül azt sajnáltam, hogy kimaradtam így az esetleges csatákból Porival, Tomival, Lamboval és még sorolhatnám, mert nagyon sokat fejlődött mindenki az elmúlt szezon óta, ami csak közelebb hozott minket és még motiváltabbak lettünk, hogy legyőzzük a másikat."

Izgalmas volt ez a futam is, a versenyzők nagyon elfáradtak a Főfutamon, hiszen az eső miatt extra koncentrációt igényelt a futam.

Kanada egy gyors, de annál nehezebb pálya. Nagyon könnyű hibázni és a pálya, illetve a játék is könyörtelenül megbünteti a hibát.

Szombaton 19:00-kor kezdődik az élőadás a TRUST Liga hivatalos YouTube csatornáján.

Szécsi Árpád