(S2) GOLD Baku - TomiTA, Gonosz, Zoli

2020.09.18

Izgalmas fordulatokat hozott magával Baku, amely az ötödik helyszíne volt a Trust liga Season 2 bajnokságának. Az időmérőn Vortex (Ferrari) szerezte meg első poleját, a Főfutamon TomiTA (Haas) az első győzelmet, a Káoszfutamon pedig Ádivettel (Racing Point) diadalmaskodott. Miután TomiTA a második futamon is nagyon előkelő helyen végzett, a második helyen, így rengeteg pontot gyűjtött, 35,5-et. Azon túl, hogy a közvetlen üldözőit lerázta a tabellán, a listavezető Enosz (Mercedes) nullázásának köszönhetően célba veheti az első helyet. Ilyen szoros még nem volt a tabella a Season 2-ben.

"Az időmérőn, amikor megláttam, hogy fog esni az eső akkor kezdtem el bizakodni, hogy ez egy jó hétvége lehet, hisz szeretek esőbe menni és a pálya se áll távol tőlem, de igy is az időmérőn sikerült a 3. helyet megkaparintani és nagyon jó helyről vártam a rajtot. A rajtnál sikerült Enoszt elkapni már az első kanyarban. Aztán Vortex lecsúszott a második kanyarban és ezt kihasználva sikerült az első helyre felkerülni és onnan már csak biztonságosan vezettem, és amikor beértem az első helyen akkor csak felordítottam örömömben. Nagyon örülök, hogy a csapattársam is dobogóra tudott állni. A Káoszfutamon közepeseken indultam, hogy a végére a pirosokon magasabb tempót tudjak menni mint az ellentétes taktikán indulók és sikerült a második helyig menni majd jött egy safety car, ami egy utolsó kört hagyott versenyezni és tudtam, hogy ha meg akarom nyerni, egy lapra kell tennem feltennem mindent. Végül nem tudtam elfordulni az első kanyarban Ádi mellet, így a második hellyel kellet megelégednem, de így is nagyon boldog voltam. Persze, a bajnoki cím egy hatalmas öröm lenne. Boldog lennék, hogy az első fix Gold ligás szezonomban fel tudtam állni a bajnoki dobogó tetejére. Enosz most nullázott, úgy tudom, hogy Enosz kicsit betegen versenyzett a hétvégén, gondolom ez látszott a teljesítményén, jobbulást neki!" - zárta értékelését az egyszeres futamgyőztes, és háromszoros Káoszfutamgyőztes bajnokaspiráns.

TomiTa teljesítményét jól mutatja, hogy legközelebb Gonosz ért be utána a célba, de neki is több, mint 25 másodperces hátránya volt.

"Egész jól sikerült az időmérő, már a Q2-be is egyedül sikerült sárga gumin tovább jutnom, végül az ötödik helyről rajtoltam. Aztán jött az esős verseny, aminek kifejezetten örültem. Ezen a pályán, még száraz gumin is nehéz hiba nélkül egy 50%-os versenyt teljesíteni. Tudtam, hogy ezen a pályán, aki célba ér jó eséllyel pontot is szerez, így végig a hibamentes vezetésre összpontosítottam, aminek köszönhetően a második helyen értem célba. A Káoszfutamon a rajtot követő második kanyarban oldalról nekem tolták Zolit, nem tudtam elfordulni, így két pozíciót is elbuktam. Az első kör végén jött is a VSC, ami alatt kimentem kereket cserélni. Nem tudom miért, de a fehér gumit rakattam fel, végül kiderül, hogy tök felesleges volt, nem tudtam vele olyan jó tempót autózni. Ettől függetlenül az 5. helyen fejeztem be a versenyt. Összességében elégedett vagyok a vasárnapi teljesítményemmel."

Arra a kérdésre, visszatér-e az élre, bizonytalan választ adott.

"Elindultam, haladok lassan de biztosan. Hogy odaérek e? Ki tudja. Szerintem lesz olyan pálya, ahol igen. Sajnos az előző szezonhoz képest, harmad annyit tudok gyakorolni, ami igencsak meglátszik a tempómon. Szóval szinte mindenkit ellenfélnek tartok, ugyanis nagyon szoros lett a mezőny. Azonban minden szezonban vannak olyan versenyzők, akikhez viszonyítom a teljesítményemet, jellemzően használt vagy nem használt assist alapján. A legnagyobb riválisomnak Zolit és Ádit tartom. Ha őket le tudom győzni, már elégedett vagyok."

A harmadik helyen szintén egy régi-új arcot láthatunk, a kétszeres bajnok először állhatott fel a dobogóra a bajnokságban.

"Az időmérőtől nem vártam sokat, mert esős setup volt beállítva, szóval ha akartam se tudtam volna tartani a tempót a többiekkel. Az hogy először állok dobogón annak egyetlen erős oka van csak, de nem szeretnék senkit megbántani szóval erre csak annyit mondok, hogy Gonosz és Én nem egy szinten versenyzünk a többiekkel. Nekünk meg kell küzdeni a helyért. És ha egyszer is hibázunk annak nagy az ára. Örülök, hogy a csapattársam jó eredményeket ér el és remélhetőleg ez folytatódik. Ami engem illet én megpróbálom a legtöbb pontot kihozni a versenyből, ami tőlem telik. Az az érzésem, hogy konstruktőribe ott leszünk a top 3-ban. Ami az egyénit illeti, TomiTA-nak nagy az esélye hogy megszerezze a 2. vagy akár az 1. helyet és én is próbálok minél jobban feljönni. Jó lenne, ha meg tudnám szerezni a 3. helyet az egyéniben, van még pár verseny szóval a lehetőség adott csak épp a pályákon nem kéne hibázni."

A dobogósoknak gratulálunk, a héten egy nagyon hasonló pályával folytatódik a szezon, ismét egy utca pálya, Szingapúr. 

Vasárnap 18:10 folytatódik a harc, tarts velünk!


BéeL