S2 GOLD BAHRAIN - (Enosz, Vortex, Geri)

2020.08.31

A időmérőedzés megmutatta, mennyire szoros a mezőny idén. A Q2-ben ezredre azonos időt autózó TomiTA (Haas) és Enosz (Mercedes) az élen mindössze 0,471 mp-et adott a 11. Lambonak (Ferrari), aki nem mellesleg 0,001 másodperccel maradt el a Q3-ba jutástól. A Q3-ban is csupán 0.596 másodperc volt a különbség a pole és a 10. hely között. Az időmérő legvégén Enosz örülhet, aki mellől Vortex (Ferrai; +0.111) indulhatott, míg a haramdik helyről Zoli (Haas; +0.172 mp) várhatta a piros lámpák kialvását.

Az időmérőhöz hasonlóan szoros volt a verseny is, Enosz büntetése révén 150 ezred másodperccel nyerte meg a viadalt Vortex előtt.

"Bahrein nagyon szoros volt." - kezdte értékelését a bajnoki éllovas. "Az időmérőn nem tudtam, hogy kié lesz a pole. A Q3-ig minden simán ment, addig nem volt még nagy kihívás számomra. Majd az első köröm nem sikerült valami pompásan az időt nézve, aztán a második próbálkozás már sokkal jobb volt. Beértem és első hely. Nagyon boldog voltam bár picit meglepődtem, hogy Vortex bejött 2. helyre, amihez gratulálok neki. Geri a csapattársam végül csak a 6. lett, de onnan neki is sok esélye volt ezen a pályán. Minden a rajton múlt. Nagyon hosszú az út az első kanyarig így egy tökéletes rajt kellet. Sikerült! Elsőként fordultam és tudtam, hogy a tempóm megvan a futamgyőzelemhez. A stratégia alapból 2 kiállás volt, de a közepes gumin kaptam 3mp büntetést és innentől kezdve egy kiálláson kellet végig mennem. Reménykedtem benne, hogy akik mögöttem vannak közepesen, azok kijönnek majd és én pedig spórolva a gumival behozom és akkor 3mp előnyöm biztos lesz. Ám egy versenyző nem így tett. Név szerint Vortex. Mikor feltűnt, hogy nem fog kimenni és mindössze 5mp-re van tőlem és nincs büntetése akkor tudtam, hogy nem lesz könnyű. A végén belehúzott, de 0.150 mp-el előtte tudtam maradni. Geri behozta a 3. helyre a másik Mercedest, ami rengeteg pont nekünk. A káosz futam szintén jól sikerült. Előzgettem, minden rendben ment és végül a 2. helyre jöttem fel, amivel nagyon elégedett vagyok! Abu-dhabi jön, ami egy technikás pálya. Sokat lehet veszíteni és nyerni is egy körön. Esőre nem számítok, mert nem nagyon szokott esni és szerintem nagyon szoros lesz. Ettől független győzni akarok." - Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a Haas nem állt még idén dobogón a Főfutamokon, Enosz éles kritikát fogalmazott meg. - "Nem tudom, mit csinál a Haas, de ezzel a teljesítménnyel sokat nem lehet elérni. Össze kell szedni magukat fejbe, hogy a csapatba is szoros verseny legyen. Zoli hibázik a csatákban, a Káoszfutamon nekem jött, amit nem is értettem. Tomi pedig sokszor elizgulja és megfordul vagy kicsúszik, de ez talán még a tapasztalat hiánya." - zárta gondolatait a háromszoros futamgyőztes.

Vortex a legjobb eredményét érte el vasárnap, elégedett a teljesítményével.

"Ha jól számolom ez volt a 21-dik versenyem a Trustnál, és a 7. dobogóm, ráadásul először csillogott szebben a bronznál szóval nincs miért panaszkodjak. A verseny rajtja előtt pontosan tudtam, hogy piros-sárgán megyek végig a futamon, azt is tudtam, hogy ehhez végig spórolnom kell majd, és kerülnöm a csatákat. Rendben ment minden, megtaláltam a ritmust a tempó és gumikímélés között. Nem számítottam rá, hogy Enosz nem megy már ki friss kerekekért így meglepődtem a futam végén, volt is pár másodperc előnye, de az én gumijaim is eléggé kopottak voltak már akkor ahhoz, hogy jelentősen gyorsuljak. Ezzel együtt majdnem megvolt Enosz. Talán kiállhattam volna egy körrel hamarabb, vagy kevésbé kellett volna visszafognom a tempóm. Ezzel együtt másfél tized az semmi. Másfél tized választott el attól, hogy futamgyőztesnek mondhassam magam, de ennek még nem jött el az ideje úgy látszik. A káosz futamon nem sikerült megelőzzem a végén Sanyit, kemény csata volt köztünk, élveztem, de sajnos nem tudtam ebből a csatából győztesen kijönni. Gratulálok Sanyinak, és Persze a Mercedesnek, amiért ilyen domináns teljesítményt nyújtanak, és gratulálok csapattársamnak, aki a Káoszfutamon 9 helyet javított a rajtpozíciójához képest. Jön Abu Dhabi, nem olyan rég dobogón állhattam ott, ezúttal is ez lesz a cél!"

Vortex mögött bő 5 mp-cel Geri futott be a másik Mercedesszel.

"Nagyon elégedett vagyok a főfutamon nyújtott teljesítményemmel és a dobogó harmadik fokával! Szoros és tiszta futam volt, gratulálok mindenkinek, nagyon szorosnak találom a mezőnyt! A Káoszfutamon megcsúsztam a kigyorsításon és a falba csapódtam! Úgy gondolom, hogy még nagyobb kihívás előtt állok az Abu Dhabi verseny előtt, mert nem igazán jó a tempóm ezen a pályán!"

Geri balesetének következtében a Káoszfutamon nullázott, ahol TomiTA ismét nyerni tudott, így összességében Tomita szerezte a harmadik legtöbb pontott Bahreinben.

A dobogósoknak gratulálunk, találkozzunk Abu Dhabiban!


BéeL