Következő verseny: BELGIUM - SPA Francorchamps

2020.05.22

Ha közeledik a vasárnap, akkor biztosak lehetünk benne, hogy összecsapnak a TOP liga versenyzői. A tizenkettedik futamot várjuk, amely után a mezőny teljesíti a szezon kettőharmadát, és a jól megérdemelt egy hetes pihenőt követően belépünk a fináléba, ahol még minden átalakulhat.

Érdemes azonban visszatekintenünk érdekességképpen a múlt heti Német GP-re, ahol egy versenyző kapott büntetőpontot, de Ő sajnos kettőt is. A Mercedes versenyzője, Jampy, előbb az újonc Geri-t (Williams) szorította le a 6. körben, majd KicsiRiki (Haas) mögött mérte el a féktávot a 17. körben. Összesen 5 büntetőpontot gyűjtött be ezzel. Hozzá kell tenni, Jampynak nem volt lehetősége megvédenie magát, tekintettel arra, hogy nem tudott felvételt benyújtani a versenyről.

Enosz (McLaren) múlt heti győzelmével kétség kívül motiváltabb, mint bármikor, és nem titkolta bajnoki reményeit. Pori (Renault) egyre közelebb a szezonbeli első győzelme felé és konstans teljesítményével helyzetben tartja magát. Elég egy tökéletes és szerencsés futam, hogy Zolit (Haas) elkapja és a tabella második helyén találja magát. Természetesen jelen állás szerint továbbra is Gonosz (Alfa Romeo) diktálja a tempót, de itt az ideje az üldözőknek maguk mögé utasítani az Alfa Romeo bajnoki éllovasát, ha fáj a foguk a trónra.

A csapatbajnokságban legutóbb a McLaren volt a legsikeresebb, aminek köszönhetően mindössze 27 pontra csökkent az élen álló Alfák előnye, továbbá a harmadik helyen álló Haas-t utolérte a Pori- Soska páros, a Haas és Renault is 269 pontot számlál. A Ferrari egy aprónak mondható, de egyértelmű előnnyel, 4 ponttal birtokolja a hatodik helyet a Mercedesektől. A csapatbajnokság tekintetében erre a három párharcra lesz érdemes odafigyelni Belgiumban.

A TOP liga múlt héten ünnepelt. Húsz fő állt rajthoz, és nem lesz ez másképpen most vasárnap sem, azonban további változásokra számíthatunk. A liga versenyzőinek száma 25 főre emelkedett, azonban a futamon mindössze 20 versenyzőnek van hely. Egy korábbi vezetőségi döntés alapján a Williams autói a liga első 18 tagján túl érkezőknek van fenntartva. Ez azt jelenti, hogy ezen a héten 7 versenyzőnek selejtezőt kell vívnia az indulás jogáért. A selejtező mezőnyéből múlt héten már megismerhettük Gerit és Tomit, akik a szenzációs pontszerző 7. és a 10. hellyel mutatkoztak be. A Gerinek, Tominak és 5 társának megtartott selejtező 18 perc időmérő edzésből, és 25%-os versenytávból áll, ahol összemérhetik magukat egymással. Az első kettő helyezett, beülhet a Williamsbe a TRUST GOLD futamán.

A selejtező mezőnye a születendő SILVER liga. Az ezen a hétvégén megrendezésre kerülő versenyen nem kerülnek kiosztásra pontok a számunkra, azonban várjuk az autósport lelkes rajongóit, akik szívesen megmérettetnék magukat szervezett körülmények között, annak érdekében, hogy jövő héten elindulhasson egy 6 fordulóból álló minibajnokság. Július 19-én véget ér a szezon és akkor egy pár hetes kvalifikáción dől el, hogy a következő szezonban ki szerez indulási jogot a TOP legnívósabb bajnokságába.

Spa-Francorchamps, Belgium

Pályahossz: 7004 m

Kanyarok száma: 19

Leghosszabb egyenes 2015 m

Versenytáv: 22 kör / 154,088 km

Káosz futam versenytáv: 11 kör / 77,044 km

Versenyzőnek lehet jelentkezni: itt

béel