Bajnoki esélylatolgatás

2020.11.26

Gigászok csatája. 4 Főfutam és 4 Káoszfutam van hátra a Season2-ből. Geri (Mercedes), Enosz (Mercedes), Ádivettel (Racing Point), az ő hármuk kiélezett csatájukból mindössze 4 forduló van hátra, amelyen eldől kié lesz a hőn áhított bajnoki cím. Statisztikák szempontjából a 3 pilóta között vannak érdekességek. A legtöbb pole pozíció Enosz nevéhez fűződik, mint ahogy a legtöbb futamgyőzelem is. Szám szerint Enosz 5, Ádi 4, és Geri 2. A Káoszfutamokon Enosz 4, Ádi 6, és Geri 1. A történetben a csavar, hogy a bajnoki éllovas Gerinek 9 dobogója van, ami jól mutatja hogy a kiegyensúlyozott teljesítménye az ő legnagyobb erőssége. Enosznak és Ádinak 8-8 pódium jutott a Főfutamokon. A Főfutam versenyein való kiesése számában Enosz áll a legrosszabbul 4 DNF, míg Ádinak 2, Geri pedig egyetlen egyszer sem esett ki. Geri ráadásul növelni tudta előnyét Vietnámban, hiszen ő nyerte a Főfutamot Ádi és Enosz előtt.

Ugyan a pódium interjúk során megszokhattuk már, hogy velük beszélgetünk, ám most egy átfogóbb beszélgetést olvashattok. A 3 bajnok esélyes pilótával beszélgettem.

Szerk: Geri megfogod nyerni a bajnokságot?

Geri: Nem tudom kijelenteni hogy megfogom nyerni hiszen nézzük csak meg a tabellát.

Szerk: Mi a legnagyobb erősséged a riválisokhoz képest?

Geri: Talán az hogy higgadt tudok maradni a verseny végéig. A szezon elején nem tudtam végig az maradni, de mostanra ez kiforrta magát.

Szerk: Kit tartasz nagyobb riválisnak Enosz vagy Ádi?

Geri: Mindkettőjük hatalmas riválisommá váltak.

Szerk: Ki szerinted a mezőny legjobb pilótája?

Geri: Ezt így nem lehet kijelenteni hogy ki a legjobb pilóta hiszen mindenki elég erős tempót diktál és idén nagyon megoszlók a dobogók is.

Szerk: Csak ti maradtatok harcban a címért vagy van valaki, aki odaérhet még?

Geri: Talán ezt ki lehet jelenteni, hogy hármunk között fog eldőlni a bajnokság, de hát ember legyen a talpán aki ezt meg tudja most mondani.

Geri csapattársa Enosz a bajnokság elején lehengerlően teljesített de visszaesett, így erre is próbálok magyarázatot találni nála.

Szerk: Enosz, te vagy a bajnokság leggyorsabb pilótája, egy körön mindenképp, ezt nyugodtan ki lehet jelenteni. Miben rejlik az erősséged?

Enosz: A tempóm nagyon jó szerintem is. Időmérőkből ha jól tudom én nyertem a legtöbbet. De egy jó tempó nem elég, hogy valaki jó versenyző legyen. Előzni is tudni kell és védekezni is. Szerintem nekem nagyon jól megy a védekezés, sokszor külső íven is olyat tudok kigyorsítani, hogy azzal visszatérjek az ellenfelem elé. Emellett szerintem az előzéseim is nagyon jók. Talán a meglepetés erejével és a késői féktávnak köszönhetem a sok előzésem és emellett kevés büntetést szedek össze. Persze van, hogy összejön, olyankor a tempómban kell bíznom és nyomnom neki teljes gázzal.

Szerk: Csak ti maradtatok harcban a címért vagy van valaki aki odaérhet még?

Enosz: Szerintem ez már 3 ember között fog eldőlni. Ahhoz hogy valaki más is odaérjen mindhárman ki kell hogy essünk a futamból, ami nem hiszem, hogy be fog következni. Ha csak 1-szer 1-szer valaki közölünk nem is gyűjt pontot, olyankor a másik kettő általában szépen zsebel a hétvégén. Már csak 4 futam van hátra és szerintem nem fog senki annyit gyorsulni hogy akkora dominanciája legyen, hogy mindent behúz innentől kezdve.

Szerk: A szezon elején amikor beszélgettünk azt mondtad, nem kockáztatsz és a biztos helyezésre mész inkább. Hollandiában mégis az ellenkezőjét tetted. Mi volt ennek az oka?

Enosz: Versenyző vagyok. Egy nagy legenda azt mondta egyszer hogy :"Ha már nem akarod megelőzni akkor nem is vagy versenyző." Én ez alapján megyek. Igen nem kellet volna megpróbálni, de versenyzőként ez egyszerűen bennem van. És olykor tudok figyelni arra, hogyha büntetése van valakinek előttem, akkor bejövök mögötte és kész, de ezúttal senkinek nem volt büntije, így ez az egy lehetőségem volt hogy megpróbálom.

Szerk: Áditól vagy Geritől tartasz jobban hogy elhalássza előled a bajnoki címet?

Enosz:, Igazából mindkettő versenyzőnek megvan az esélye rá, de nem tartok senkitől. Hiszek magamban, hogy képes vagyok rá. A következő pályák igazából a kedvesebb pályáimnak nevezném. Ugye Kanada egy gyors pálya, amit szeretek. A Brit pálya is gyors kanyarokból és tempós egyenesekből áll. Németország kimarad, mert nincs benne a játékban, amit sajnálok, mert ott szereztem az első győzelmem.

Szerk: Én a szezon elején már elkönyveltem magamnak, hogy ezt a bajnokságot tükör simán megnyered, viszont hanyatlás következett. Miért?

Enosz: Nem gondolom, hogy lassultam volna. Igazából a többiek gyorsultak és ezért látszik ez. Ugyanúgy ott vagyok az élmezőnyben csak a többiek is gyorsultak. Az elmúlt pár versenyen nagyon nem állt mellettem a szerencse és elég nehéz volt így nekimenni a hétvégének. Ettől független megtanultam, hogy minden verseny egy új verseny, úgy kezdek neki mintha a szezon első versenye lenne és mindenki 0-ról indul, így nem aggódok semmin.

A harmadik kihívó, Ádi nagyon fiatal hiszen 14 éves csak. A Trust ligan kívül versenyez még az amatőr országos gokart bajnokságban is, ahol toronymagasan bajnoki címet szerzett, amihez ezúton is gratulálunk!

Szerk: Eldőlt szerinted hogy 3-an maradtok csak a címért folytatott csatában?

Ádi: Szerintem a bajnokságban bármi lehet. A hatodik helyig bezárólag elég közel van mindenki.

Szerk: Enosszal történt ütközésetek után maradt benned tüske? Szeretnél visszavágni neki?

Ádi: Semmi gondom nincs a baleset miatt Enosszal, én akkor is és most is azt gondolom, hogy ez simán előfordul bárkivel, szóval ez már a múlt. Visszavágni meg nincs miért, fölösleges ezzel foglalkozni is már.

Szerk.: Többet fogsz kockáztatni a cím miatt és láthatunk egy még kíméletlenebb Ádit?

Ádi: A bajnoki cím miatt nem fogok többet kockáztatni, mert jól látszik, hogy apróságok miatt is nagyot lehet bukni, és ilyen szoros pontállas mellett hülyeség lenne agresszívnak lenni. Sanyi mester így is szólt már, hogy nem kell annyira keményen előzni.

Szerk: Miben vagy jobb mint a Mercis srácok?

Ádi: A Mercedes pilótái nagyon jók, én nem hiszem, hogy bármiben jobb lennék náluk, és csak remélem, hogy legalább vagyok annyira jó, mint ők.

Megoszló gondolatok a pilóták között. Kíváncsian várhatja minden Trust fan, hogy ki lesz idén a bajnok. Bármi is lesz ez a szezon emlékezetes marad. Ami biztos, ha Gonosz (Alfa Romeo) nem villant egy óriásit, márpedig a koronavírus elvenni látszik a lehetőséget tőle, nem lesz címvédés és biztosan új bajnokot avatunk. Srácok most hozzátok írom ezt a pár sort. Kápráztassatok el minket egy óriási csatával. Legyen a legutolsó kanyarig tét a cím sorsa. Legyen drámaibb a véghajrá mint 2008 Brazília Massa és Hamilton.

Sok sikert minden pilótának a hajrára.

Vasárnap 18:30 perckor a pokolian gyors Kanadai pályára látogat a mezőny. Csatlakozz hozzánk te is a LvL Up hivatalos Facebook oldalán található élő közvetítésben.

Szécsi Árpád& BéeL