(S3) Assist, USA - Tomi, Sanyi, Lebo

2021.04.08

Sanci megszorongatta a bajnokot, de ez kevés volt első győzelméhez.

Rengeteg meglepetés született az Assist liga 13. fordulójában. Kezdjük az elején, Márkó (Williams) szerezte meg a pole pozíciót Gamerszemi (Alpha Tauri) előtt. A 3. rajtkockát Zsombi (Alfa Romeo) foglalhatta el, míg TomiTA (Ferrari) ideje a Ferrarival csak a 4. helyre volt elég. Az első 4 pilóta között hihetetlen, de mindössze 65 ezredes különbség volt. A rajt is izgalmasra sikeredett, Márkó beragadt a rajtnál egy kuplung probléma miatt, így rengeteg pozíciót bukott hasonlóan a mögüle rajtoló Zsombihoz, aki nem tudta elkerülni a balesetet és tört a szárnya.

A futam első pár körén egy 7 fős csata alakult ki, amely rendkívül látványos volt. Folyamatosan előzték egymást a pilóták és fair küzdelmet láthattunk. Sanci (McLaren) remek tempót diktálva az egész futamon Tomit támadta, de nem tudta őt megelőzni, így Tomi győzött a Mclaren pilótája előtt, a dobogó 3. fokára pedig Lebo (Haas) állt fel zsinórban 2. alkalommal.

TomiTA megszerezte 10. Főfutamgyőzelemét az Assit ligában és csapattársa Káoszfutam győzelmével ünnepelhették meg a konstruktőri bajnoki címet is.

"A hétvégi futam pozitív is volt meg nem is. Mondjuk azt, hogy elmegy. A Főfutamot nagyon élveztem Sancival és egy két helyen gyorsabb is volt, de bajnoki cím ide vagy oda, nem adjuk könnyen a győzelmet senkinek. Sanci a legnagyobb példaképe lehet azoknak a pilótáknak, akik kikapcsoltak minden assistot és szenvednek vagy most szeretnék kikapcsolni az assistot és esnek-kelnek. Megérdemelte volna a győzelmet, de hát mint említettem nem azért vagyok itt, hogy félreálljak. A Káoszfutamom nagyon jól indult csak belekeveredtem egy incidensbe, ahol Sanci és Zsombi csatázott. Összeértek és beforgott elém Zsombi amitől tört a szárnyam. Onnan már csak azt szerettem volna, hogy érjen végett a futam. Angliától azt várom, hogy megnyerjem hiszen nagyon szeretem. Viccet félre téve tudom, hogy sokan szeretik rajtam kívül a pályát, kiélezett és egy egész versenyen át tartó csatát várok."

Sanci remekül helytállt és rengeteg pontot szerzett a Mclaren csapatának, amivel közelebb kerültek a konstruktőri 3. helyhez.

"Jó hétvége volt. Tomi megizzasztott a Főfutamon, az első hely ismételten kicsin múlott. Talán várnom kellett volna és az utlsó 2 körben megtámadni. A csapat pontok így is szaporodtak a 2. hellyel. Örülök az eredménynek. Élveztem Usát és az egész szezont, jó ötlet volt, hogy indultam ebben a bajnokságban is, de személy szerint elfáradtam a végére. A vasárnapi Elit Káoszfutamon már éreztem a koncentrációvesztést. Hibát hibára halmoztam. A következő szezonban elég lesz nekem egyre koncentrálni. A Brit pálya gyors. Szerintem, itt megtalálható Monza, Belgium meg egy kis Japán lendület. Mindenképp dobogós leszek, ha hárman indulunk el a futamon." - zárta jókedvűen gondolatait Sanci.

Lebo ismét a dobogón állhat Főfutamon. A Haas pilótája a futam előtti megbeszélésen elmondta ma gyors lesz, mert megkapta a Szputynik védőoltást és igaza lett.

"Mivel nem volt időm gyakorolni a futamra, nem is voltak különösebb elvárásaim az Usa futammal kapcsolatosan a pontszerzésen kívül. Mind a kettő futamon volt némi incidens a rajtnál sajnos, a Főfutamon ez különösen hátrányosan érintett, 4 pozíciót veszítettem, de minden jó ha a vége jó. Az eddigi szereplésem abszolút reális, a középmezőny elején tanyázom, a lepattanókat igyekszem begyűjteni. Sajnos nem fogok tudni indulni Silverstoneban, pedig kedvelem a pályát nagyon is. A többieknek eredményes és élvezetes futamot kívánok majd!"

Remek futamokat láthattunk Amerikába, de ez már a múlt és a pilóták előre felé tekintenek érkeznek a következő állomásra az utolsó előtti helyszínre Silverstoneba. Sok előzés és izgalmas gumi háború várható a futamon. Tarts velünk szombaton 19:00-kor az Assist liga futamán amely hivatalos YouTube csatornánkon lesz elérhető.

Szécsi Árpád