Pilótakeringő

2020.08.05

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a Trust liga őszi bajnokságába (season 2) minden részt venni akaró versenyzőnek kvalifikálnia kellett magát múlt vasárnap. Végül 18 hely volt kiadó a rajtrácson, amelyért 21 versenyző küzdött meg. Azoknak, akiknek nem sikerült a TOP18, a vasárnapokon megrendezett megszokott bajnoki fordulók előtt egy Q0-nak (q nulla) nevezett elő-időmérőn szerezhető meg az indulás joga, ahol az első két helyezett helyet foglalhat a Williams autóinak valamelyikében. (Tesszük ezt mindaddig, amíg a versenyzői létszám el nem éri a 28 főt. Utána természetesen Silver ligába szervezzük a Goldon kívüli versenyzőinket)

A versenyzők névsora tehát már ismert, csupán az volt a kérdés, hogy milyen csapat felállással vág neki a mezőny a pontvadászatnak.

Alfa Romeo

A bajnokcsapat nem változtatott a nyerő pároson, a regnáló bajnokot Gonoszt továbbra is a Season 1 kilencedik helyezettje, Dani támogatja majd. A előszezoni teszteken a bajnok a hetedik, míg Dani a 14. hellyel érdemelte ki helyét a rajtrácson.

Haas

A Haas színeiben versenyzik az egyik, ha nem a legerősebb nyers tempóval megáldott virtuális pilóta, Zoli, aki továbbra sem hagyja el az amerikai istállót. A múlt szezonban komoly nehézségek adódtak a garázs másik oldalán, megoldásképpen a silver ligából ismert TomiTA-t "igazolták" erősítés céljából. A kétszeres bajnok és a tavaszi szezon ezüstérmese a harmadik, TomiTA a nyolcadik az erőranglistán az első fordulót megelőzően.

McLaren

A papaya színű autókban két teljesen új pilótát köszönhetünk, miután Enosz és Ádi is más színekben kezdik majd meg a küzdelmeket. A McLaren Sanci-t csábította el a Racing Pointtól, aki az ötödik leggyorsabbnak mutatkozott a szezonkvalifikáción, csapattársa pedig az újonc Billy lett, aki a tizenhatodik pozícióval érdemelte ki a narancssárga versenyautót.

Renault

A sárga feketék több együtt töltött szezon után elköszöntek bajnokuktól, Poritól, hogy helyére a legnagyobb riválisát, a korábban Red Bullos Sanyit ültessék. Soska pozíciója változatlan. A már Renault színekben kvalifikáló Sanyinak a 12. helye, míg az állandóságot képviselő Soskának a 18. helye tette lehetővé a páros összeállását.

Red Bull

Miután Sanyi a kék overált sárgára cserélte, és Pori szabad lett a "pilótapiacon", Porié lett a Red Bull üresen maradt ülése, lényegében helyet cseréltek Sanyival. Pori Cucuval fogja együtt felvenni a kesztyűt a többiek ellen. Az egyszeres bajnok, és a Season 1 harmadik helyezettje a kilencedik, Cucu a tizedik pozíciót szerezte meg a múlt vasárnapi megmérettetésen.

Ferrari

A vörös autók felállása nem változik miután mindkettő pilótájuk sikeresen kvalifikált. Vortex a második, Lambo a 13. legjobb összetett eredménnyel mutatkozott be az F1 2020-ban.

Mercedes

Tunyo drámai körülmények között került ki a bajnokságban való fix helyet jelentő TOP18-ból, így kénytelen hétről hétre megküzdeni a versenyjogért. A Mercedes éppen ezért nem számolhatott a több szezon óta náluk versenyző Tunyoval, Jampy távozása után pedig egyértelmű volt, hogy az ő helyén is új versenyzőt köszönhetünk majd. Papíron a Mercedes a legerősebb felállással büszkélkedhet, miután a McLarenből a híresen gyors, elsőként kvalifikáló Enoszt, társnak pedig a visszatérő, előszezoni teszten hatodik helyet elérő Gerit "igazolta" le.

Alpha Tauri

A szín és a név változott, a pilóták nem. A múlt szezonban megszokhattuk, hogy Luigi és Szemi rendre izgalmas csatákba keverednek egymással, ennek ellenére kettejük között most nagyobb különbség mutatkozott vasárnap, Szemi az előkellő negyedik, csapattársa a 15. helyen jutott be a bajnokságba.

Racing Point

Sanci Németországtól egészen a szezon végéig a csapat részét alkotta, habár a szezon végére ő is csapattárs nélkül maradt. A valóságban az élmezőnyre törő, "pink Mercedes"-nek csúfolt csapat erős koncepciót képvisel majd a Season 2-ben. A híresen fiatal és gyors Ádi-t szerezték meg "maguknak" a McLarentől, csapattársként pedig a vele egy korosztályt képviselő, újonc Máté-t "igazolták le". Ádinak a 11., Máténak a 17. hellyel kellett beérnie vasárnap.

A Williams nem állandó pilótákkal, hanem a versenyeket megelőző Q0 első két helyezettjével gyűjtögethetik majd a pontokat.

A csapatok jövő héten kezdik meg a felkészülést, az első versenyt "hazánkban" rendezik. Találkozunk a Hungaroringen!


BéeL